PROJEKTI / Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Nova Gradska knjižnica i čitaonica Pula smještena je u istočnom krilu velike vojarne izgrađene oko 1862. godine. Odabrana forma naglašava prisutnost javne djelatnosti te, otvaranjem pročelja, se sadržaj zgrade izlaže na razini pješaka.

Nova Gradska knjižnica i čitaonica Pula smještena je u istočnom krilu velike vojarne izgrađene oko 1862. godine. Tijekom 140 godina postojanja sačuvani dijelovi građevine nisu mjenjali bitno svoju vanjštinu, jedine su izmjene probijanje novih otvora u prizemlju za potrebe ostvarenja novih tehnoloških tokova te prigradnje u dvorišnom prizemnom dijelu zgrade.

Ulaz korisnika u knjižnicu je ostvaren kroz novoformirani ulaz na južnom pročelju zgrade. Odabrana forma naglašava prisutnost javne djelatnosti te, otvaranjem pročelja, se sadržaj zgrade izlaže na razini pješaka.

Kroz novoformirani trijem i vjetrobran ulaz je spušten na nivo vanjskog pločnika te se pristupa na ulazni dio prostora knjižnice sa posudbenim i informacijskim pultom, čitaonicom dnevnog tiska i periodike i centralnim stubištem koje povezuje sva tri nivoa knjižnice naglašavajući značaj institucije i ulogu ulaza.

U istoj je funkciji i “pacio” stvoren  probojem središnjeg dijela postojeće međukatne konstrukcije u produžetku centralnog stubišta. Ujedno “pacio” integrira prostore gdje je pristup knjižnoj građi slobodan – u prizemlju odjel  za djecu predškolskog i školskog uzrasta, mladež i multimedija a na katu odjel beletristike i studijski odjel sa čitaonicom.

U logičnom slijedu na prvom katu u već formiranim prostorima smješteni su odjeli gdje je pristup  knjižnoj građi pod nadzorom, referentna zbirka, likovna zbirka, zavičajna zbirka te glazbena zbirka.

U prizemlju dječji odjel sadrži prostore igraonice, pričaonice, čitaonice i mogući posudbeni pult.

Kao zaseban, funkcionalno izdvojen odjel sa posebnim ulazom organizirana je u prizemlju višenamjenska dvorana za predavanja, projekcije, izložbe, diskusije i promocije sa sanitarnim čvorom, garderobom, kafeterijom i hodnikom sa izložbenim vitrinama.

Prostori za rad stručnog, upravnog i administrativnog  osoblja smješteni su na  prvom katu, s velikim radnim prostorom za rad stručnih službi i računovodstva.

Naziv projekta
Gradska knjižnica i čitaonica Pula
Usluge
Arhitektura, Inženjersko projektiranje
Program
Objekt društvene namjene
Lokacija
Pula
Trajanje projekta
2002 -2004
Veličina projekta
2 000 m2
Investitor
Grad Pula
Arhitekti
Josip Brezac, Živana Brezac
Suradnici
Silvana Pilar, Nevenka Radolović
Fotografija
Damir Fabijanić