PROJEKTI / Arhitektura / Gradski nogometni stadion “Aldo Drozina” Pula

Vođen interesom skromnih raspoloživih sredstava dobijen je stadion “komornih” dimenzija u neposrednom odnosu sa gradskim urbanim tkivom gdje gledatelji neposredno sa gradske ulice pristupaju tribinama. Ostvareni su uvjeti vrlo prisnog međuodnosa gledatelja i protagonista nogometne igre.

Za lokaciju nekadašnjeg stadiona sa atletskom stazom i vanjskih igrališta DTV Partizan 1993. godine izrađen je projekt nogometnog stadiona prema tadašnjim preporukama UEFE za gradnju novih nogometnih stadiona. Obzirom na skromna raspoloživa sredstva dobijen je stadion “komornih” dimenzija u neposrednom odnosu sa gradskim urbanim tkivom gdje gledatelji direktno s gradske ulice pristupaju tribinama. Ostvareni su uvjeti vrlo prisnog međuodnosa gledatelja i protagonista nogometne igre.

Projekt je realiziran u dvije faze. Prvom fazom 1994. godine izgrađene su sjeverna, istočna i južna tribina sa poslovnim prostorima ispod tribina kao izvorom samofinanciranja prve faze gradnje stadiona.

Drugom fazom gradnje (2009-2010) izgrađena je i nadkrivena zapadna tribina i uređen kompleks gradskog nogometnog stadiona sa stadionom travanate površine igrališta veličine 120x86m, rasvjetom za uvjete tv prijenosa, pomoćnim igralištem, nogometnim poligonom i vanjskim parkiralištima za službene osobe i goste.

Tribine stadiona sadrže 9000 stolica od kojih je 2400 nadkriveno na zapadnoj tribini čeličnom konstrukcijom i tekstilnom membranom površine 2050 m2.

Ispod zapadne tribina na najnižoj etaži smješteni su prostori u funkciji održavanja kompleksa stadiona, prostori četiri svlačionica od kojih su dvije za službene utakmice sa pratećim prostorima službenih osoba i doping kontrole te meeting point, sve sukladno zahtjevu UEFA preporuke za stadione. Na prvoj etaži smješteni su prostori medija, VIP osoba i uprave stadiona. Kao dodatni prostor i u funkciji fizičke pripreme nogometaša i građana smješten je i gym centar.

Naziv projekta
Gradski nogometni stadion “Aldo Drozina” Pula
Usluge
Arhitektura, Inženjersko projektiranje, Projektantski nadzor
Program
Javna sportska zgrada

Lokacija
Pula
Trajanje projekta
Realizacija u dvije faze, 1994 i 2009-2010.
Veličina projekta
lokacija kompleks: 3.7 ha
zatvoreni prostori zapadne tribine u funkciji stadiona: 2340 m2
poslovni prostori ispod južne, istočne i sjeverne tribine: 4510 m2
Investitor
Javna ustanova “Pula Sport”
Arhitekt
Josip Brezac
Suradnici
Nevenka Radolović, Daniela Smolčić
Projekt konstrukcije
Urbis 72 d.d.
Projekt membranske konstrukcije
P&D d.o.o.
Projekt strojarskih instalacija
Urbis 72 d.d.
Projekt vodovoda i odvodnje
Urbis 72 d.d.
Promet
Urbis 72 d.d.
Projekt elektroinstalacija
Urbis 72 d.d.
Fizika zgrade
Urbis 72 d.d.
Projekt zaštite od požara
Urbis 72 d.d.
Izvođač
Unimag d.o.o. (1.faza), Zagorje-Tehnobeton d.d. (2.faza)
Nadzor
Konstrukta d.o.o.