PROJEKTI / Arhitektura / Višestambena zgrada Lamanova

Oblikovanjem kuće željelo se valorizirati zatečen ambijent i lokaciju u čijoj neposrednoj blizini prevladava borova šuma, a oblikovni elementi i materijali kao što su kosi krov pokriven kupom, prostorni niz funkcija unutar kuće, ožbukana fasada, proporcije odnosa visine i dubine kuće, karakteristični su za zatečeni kontekst.

Kuća se razvija u prostornom nizu na način da svaka stambena jednica funkcionira kao obiteljska kuća. Solid obiteljske kuće razdjeljen je na 3 funkcionalne jedinice da bi se dobila dinamika 3 stambene cjeline. Svaka cjelina funkcionira kao obiteljska kuća, sa svojom privatnom zelenom površinom, tj. dana je važnost komunikaciji između unutarnjeg i vanjskog prostora, zelenih površina i interijera.  Stanovi se razvijaju u vertikalnom prostoru tako da se u prizemlju nalaze garaže, na prvom katu dnevni boravak, blagovanje, kuhinja i mali wc, te na drugom katu noćni dio (dvije spavaće sobe) s kupatilom.  Stanovi su isprojektirani na način da se pridodala važnost kaminu/ložištu koji postaje srž svake stambene cjeline te formira prostor oko sebe.

Krov je podijeljen na dvije cjeline, kosu i ravnu površinu. Na ravnom krovu se nalazi terasa na kojoj su se sakrili svi tehnički djelovi zgrade poput klima uređaja, satelitskih antena ili sl. koji nisu vizuelno poželjni. Dok je drugi dio krovišta kosi, da bi se omogućilo pomoću otvora na zabatnom zidu prirodno sjeverozapadno raspršeno osvijetljenje stubišta, te prirodno provjetravanje.

Na drugom katu u raznim prostorijama izvest će se spušteni strop od gipsanih kartonskih ploča u kojem će se nalaziti rasvjeta.

Okoliš građevine unutar vlastite građevne čestice bit će uređen na način da će se koristiti djelomice kao parkiralište (3 garaže u prizemlju te 3 parkirna mjesta), djelomice kao kolni pristup, a ostali, neizgrađeni dio kao parkovna površina. Hortikulturno uređeni dio čestice imat će površinu od 180 m(37% površine građevne čestice). Oblikovanjem kuće željelo se valorizirati zatečen ambijent i lokaciju u čijoj neposrednoj blizini prevladava borova šuma, a oblikovni elementi i materijali  kao što su kosi krov pokriven kupom, prostorni niz funkcija unutar kuće, ožbukana fasada, proporcije odnosa visine i dubine kuće, karakteristični su za zatečeni kontekst. Ti isti elementi na pragmatičan su način postali dio projekta ove obiteljske kuće i njenog odnosa prema kontekstu.

Naziv projekta
Višestambena zgrada Lamanova
Usluge
Arhitektura, Inženjersko projektiranje, Projektantski nadzor
Program
Višestambena zgrada
Lokacija
Rovinj
Trajanje projekta
2009-2011
Veličina projekta
399 m2
Investitor
Ing Studio d.o.o.
Arhitekt
Saša Putinja
Suradnici
Silvana Pilar, Marijana Brezak